Onderzoek en concept voor Achterhoekse zorgorganisaties

Hoe kunnen Azora, Careaz, Marga Klompé, Markenheem en Sensire zorgprofessionals behouden en aantrekken om ook op lange termijn aan de (stijgende) ouderenzorgvraag te kunnen blijven voldoen? Tijdens het Menzis Zorgkantoor Event presenteerden we hiervoor ons plan ‘Zorg voor Mekaar’, samen met Maartje van Spijker (Sensire) en Milou Weeink (Marga Klompé). 

De vraag naar zorg groeit, maar de beschikbare capaciteit neemt af. Het systeem staat onder zware druk en kan de toenemende vraag op termijn niet aan. Het is essentieel om op innovatieve wijze naar vraag en aanbod te kijken.

Organisatieadviseur Lieneke Janzen: “Vijf zorgorganisaties in de Achterhoek hebben geruime tijd geleden de koppen bij elkaar gestoken om de gezamenlijke problematiek op de arbeidsmarkt op te lossen. De zorgvraag neemt toe, het aantal zorgverleners blijft gelijk of neemt zelfs af: hoe kunnen zij inzicht krijgen in het optimaal benutten van het potentieel op de arbeidsmarkt in de regio? En hoe zorg je ervoor dat de kosten van personeel niet in loondienst (PNIL) worden teruggedrongen? ROMYN is benaderd om hiervoor de projectleiding te doen en te komen met antwoorden op die vragen.”

 

Aanpak
“Om een goed beeld te krijgen van waar de organisaties staan, hebben we interviews met alle betrokken bestuurders afgenomen en een vragenlijst onder de medewerkers uitgezet. Zo ontdekten we waar hun zorgen liggen, wat de behoeften zijn van de medewerkers en waar de organisaties mee geholpen zouden zijn. Daarnaast hebben we onderzoek uitgevoerd op basis van alle bestaande informatie en initiatieven.

Na de analyse van de verzamelde informatie, hebben we het concept ‘Zorg voor Mekaar’ ontwikkeld, een totaalconcept dat voor elke zorgverlener een passende manier van werken biedt. Binnen ‘Zorg voor Mekaar’ wordt de expertise op het gebied van HR-thema’s en capaciteitsmanagement gebundeld en is er ruimte voor alle typen dienstverbanden. Van personeel in vast dienstverband en personeel in flexibel dienstverband die beide zowel over de eigen als over de verschillende deelnemende organisaties kunnen werken, tot personeel dat niet in loondienst is. De vorm van het dienstverband dat de zorgprofessional kiest, hangt af van diens behoefte, gedreven door de levensfase of persoonlijke situatie waarin hij of zij zich bevindt. Dit in tegenstelling tot vele andere initiatieven in Nederland die zich op een deel van de markt richten. 

Op dit moment zijn we op het punt beland dat we ons ontwerp verder kunnen aanscherpen en uitwerken tot een businesscase. Daarna kan het geïmplementeerd worden in de organisaties. Deze nieuwe manier van werken optimaliseert de juiste zorg aan ouderen – op elk moment van de dag.”

 

Ook iets voor jou?
Jet Lageschaar (Managing partner en adviseur ROMYN Organisatieadvies): “Ik ben supertrots op het onderzoek waar Lieneke en ik onze tanden in hebben mogen zetten en het concept dat we hebben ontwikkeld met en voor deze zorgorganisaties. Vanwege de strakke deadline en de omvang van de vraag was het een uitdagend project, maar het geleverde resultaat is enthousiast ontvangen door de bestuurders en betrokkenen van de zorgorganisaties. Wil je meer weten over dit project of ben je benieuwd wat wij voor jou(w organisatie) kunnen betekenen? Neem gerust eens contact op met me via jet.lageschaar@romyn.nl of 06 27917131.”

Publicatiedatum: 23 mei 2024

1712838272016