Organisatieadvies

De impact van menselijk potentieel

Elke vraag die bij ons binnenkomt gaat over mensen. Dat is niet voor niets: mensen geven vorm aan strategie, organisatie en resultaten. En hoe gelukkiger de mens is in zijn werk, hoe groter het succes.

Vaak komen klanten binnen met een kortetermijnvraag over werving van mensen. Dan zetten we onze recruitmentadviseurs en recruiters aan het werk. Soms zien we daarbij dat er iets anders achter schuilgaat en is een klant meer gebaat bij een duurzamere oplossing. Met organisatieadvies, over bijvoorbeeld arbeidsmarktcommunicatie, samenwerking, procesoptimalisatie, HR of employer branding, brengen we dan de wervingsvraag omlaag - en kunnen we recruitment soms zelfs overbodig maken.

En ook dan gaat het over: mensen.

 

De medewerker is de basis van alle waarde

Ons advies is gericht op groei, inzetbaarheid en (talent)ontwikkeling van uw medewerkers - voor de korte én de lange termijn. Daarbij volgen wij de employee lifecycle:

Identiteit


Het hart van de organisatie. De identiteit van een organisatie is opgebouwd uit missie, visie, kernwaarden en strategie. Die geven richting aan alles wat je uit en doet, en legt de basis voor je cultuur en (werkgevers)merk. Het is daarmee ook de basis voor je interne en externe communicatie, waaronder je arbeidsmarktcommunicatie.Identiteit gaat verder dan een aantal waarden of gedragsregels aan de muur van een kantoor of kantine. Een gezonde organisatie heeft een identiteit die goed is vastgelegd en verankerd in de organisatie en het dagelijks werk. De contouren die op die manier zijn aangegeven, bepalen het speelveld van medewerkers – en daarmee de cultuur. Want cultuur lijkt soms ongeschreven: dat is het niet. Je kunt cultuur, en de gewenste cultuur, sturen door je identiteit proactief te verweven met alles wat je doet. Met een positief effect op je resultaten.

Instroom

Als een identiteit goed staat, staat ook het werkgeversmerk (employer brand). Je positie in de markt is helder, mensen weten waar je voor staat, en dat maakt je aantrekkelijk om voor te komen werken. Wij helpen het wervingsproces professioneler en effectiever te maken met strategisch recruitment. We adviseren ook over professionele onboarding: hoe zorg je ervoor dat iemand goed landt en waarde gaat leveren?

Doorstroom

Doorstroom gaat niet alleen strategisch personeelsbeleid, maar het gaat ook over retentie: hoe zorg je ervoor dat je medewerkers goed op hun plek houdt? Persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en vitaliteit vormen daarvoor de basis. In ons advies gebruiken we bijvoorbeeld de pyramide van Lencioni. Dit model beschrijft de vijf succesfactoren van sterk teamwork en geeft tegelijkertijd inzicht in de belangrijkste bedreigingen ervan. Daarmee is de piramide van Lencioni een praktisch handvat voor teamontwikkeling. Het helpt een sterk en coherent team te bouwen. Net als bijvoorbeeld DISC.

Uitstroom

Als identiteit, instroom en doorstroom goed staan, dan zal het in veel gevallen zo zijn dat je afscheid gaat nemen van mensen. Bij natuurlijk verloop is een goed exitgesprek van grote waarde. De medewerker van wie je afscheid gaat nemen is ambassadeur van jouw organisatie, ook na het vertrek. Ook als er geen natuurlijk verloop is, maar je wilt iemand laten gaan, is een professionele offboarding belangrijk. Naast een exitgesprek kun je dan loopbaan- of carrièrecoaching aanbieden. Ook daarbij zijn we je graag van dienst.

Ons team

Onze gedreven adviseurs helpen organisaties succesvoller te worden en blijven. Doelgericht en mensgericht, met betekenisvolle relevantie als richtpunt.

 1. We zijn een unieke combinatie van een recruitmentbureau en een organisatieadviesbureau die elkaar aanvullen.
  We werken samen als team, met aan boord: twee bedrijfskundigen, twee communicatiewetenschappers (waarvan 1 met een wetenschappelijke specialisatie in gedragsbeïnvloeding), een HR-specialist, en een coaching en vitaliteitsdeskundige. Al deze specialisten hebben ruime werkervaring binnen verschillende branches en in verschillende functies. Daarmee kunnen we ons inleven in onze opdrachtgevers en maatwerk bieden.
 2. We helpen organisaties succesvoller te worden en blijven, en meer waarde te creëren. Voor nu en in de toekomst.
  Daardoor besparen zij substantieel hoge bedragen die normaal opgaan aan (ziekte)verzuim, inhuur, recruitment, werving & selectie en interimmers. Daarbij vinden we het belangrijk om ook van betekenis te zijn en waarde te creëren voor onze omgeving. Daarom springen wij pro deo bij in projecten die we een warm hart toedragen en doneren we jaarlijks flink aan goede doelen.
 3. We kunnen ook snel en adequaat inspringen om vragen die een direct antwoord nodig hebben op te lossen.
  Denk daarbij bijvoorbeeld aan interim HR-inzet, interim recruitment en het leveren van een interim manager voor een specifiek vraagstuk. We zijn open over onze tarieven, ons proces en in onze communicatie.


Organisatieadvies in de praktijk

Opdrachten die we doen, zijn bijvoorbeeld:

 • Elk kwartaal komt een opdrachtgever langs met vacatures binnen hetzelfde team. Wij vragen ons dan af: hoe kan dit? Waarom is deze capaciteit nodig? We kijken dan naar de cultuur, het verzuim en het verloop - om een duurzame oplossing te vinden.
 • Een opdrachtgever kreeg een bepaalde vacature maar niet ingevuld. Na onze analyse bleek het niet aan de vacature te liggen. We zetten het salarishuis en de vacatureteksten professioneler neer, en schrijven een advies voor het verbeteren van de bedrijfscultuur en het werkgeversimago.
 • Door een reorganisatie ontstond er bij een andere klant onrust binnen een team en dreigde er verloop. We konden acuut bijspringen met extra capaciteit, maar schreven ook een intern-communicatieplan om de onrust weg te nemen.

Zo hebben we inmiddels een flink aantal opdrachtgevers kunnen helpen met duurzame oplossingen. Referenties van Planon en Hogeschool Utrecht hebben we alvast online gezet. Binnenkort volgen er meer op deze pagina. Je kunt ook gerust contact met ons opnemen voor klantervaringen; op aanvraag zullen wij referenties graag met je delen.

 

Samen op zoek naar jouw duurzame oplossing?

Graag verkennen we ook jouw organisatie- of recruitmentvraag en helpen we je bij het verder ontrafelen en het oplossen van het probleem. Neem gerust eens contact met ons op, dan maken we graag eens kennis. Jet is hiervoor je eerste aanspreekpunt. Mochten we samen aan de slag gaan, dan staat naast Jet ons vakkundige team aan ROMYN-experts voor je klaar.