Dit kun je doen aan het verminderen van stressgerelateerd ziekteverzuim

Wist je dat 34% van het ziekteverzuim stressgerelateerd is? Dat de kosten voor dit type verzuim neerkomen op €9.400 per medewerker? Dat burn-out zo’n €73.000 kost voor de werkgever? En dat de kosten van werkstressgerelateerd verzuim in Nederland zijn opgelopen tot 3,1 miljard euro per jaar? (bron: @TNO) Schrikbarende cijfers, maar: er is iets tegen te doen. Liz Mook, onze loopbaancoach en adviseur in inzetbaarheid en vitaliteit, deelt graag een aantal maatregelen ter preventie met je.
 

Werkstress is al jaren beroepsziekte nummer 1. Dat heeft grote impact, en niet alleen in financiële zin. Zo is het heel schadelijk voor de medewerkers die de stress ervaren. Ze ervaren vaak een enorme drempel om zich ziek te melden, voelen zich schuldig en zien hun stressgevoel als falen. Met als resultaat een daling van hun zelfvertrouwen en mentaal welbevinden.
 

Kopje onder
 

Liz is bij ROMYN het eerste aanspreekpunt als het gaat om inzetbaarheid en vitaliteit van medewerkers. Zij heeft wel een verklaring waardoor werkstress gerelateerd verzuim zo enorm gestegen is.
 

Liz: “Bij veel teams zien we een tekort aan de juiste kennis. Mensen gaan op hun tenen lopen om aan de soms torenhoge verwachtingen te voldoen en krijgen daarbij niet de juiste begeleiding. Ze gaan zwemmen en gaan dan soms kopje onder. Ik zie ook dat sommige bedrijven aan window dressing doen: ze tuigen een fancy vitaliteitsactie op, draaien een event of gaan een dagje de hei op, en denken dan dat het is opgelost. Dat is natuurlijk niet zo. En onderschat ook de coronacrisis niet. Die heeft geleid tot een enorm personeelstekort, een vernieuwde werk-privébalans en steeds meer medewerkers die stress op het werk ervaren. Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out heeft onderzocht dat momenteel uitval dreigt voor ruim vier miljoen werkende Nederlanders. Vier miljoen!”
 


Verzuimkosten door stress lopen in Nederland flink in de papieren. Terwijl een relatief lage investering een enorme ‘return on health’ oplevert – en daarmee de verzuimkosten omlaag brengt.
 

Inzetbaarheid en vitaliteit
 

Als dit werkelijkheid wordt, is er een evident probleem. Liz maakt zich hard voor het verlagen van werkstress gerelateerd verzuim bij opdrachtgevers. ”Het creëren van een werkklimaat met productieve en tevreden medewerkers, met een goede balans tussen stress en energie, is steeds belangrijker. Werkplezier is voor veel mensen een basiswaarde: als medewerkers meer werkplezier ervaren, krijgen ze daar meer energie van en krijgen ze meer gedaan op een dag. Wanneer medewerkers plezier in hun werk hebben, komen ze tot innovatievere ideeën. Bovendien helpt werkplezier bij het opvangen van tegenvallers.
Hoe je dat aanpakt? Ga eens aan de slag met deze tips:
 

– Help jonge medewerkers op weg met een coach.
– Balanceer de werkdruk, met voldoende evaluatiemomenten.
– Stuur op output in plaats van op uren. Zo voorkom je dat medewerkers krampachtig werkuren gaan tellen, dat is voor niemand leuk.
– Maak van bedrijfsuitjes een prioriteit.
– Ga niet alleen het gesprek aan over prestaties, maar ook over hoe leuk je medewerker het werk nog vindt.

Naast het mentale welbevinden is aandacht voor de fysieke staat óók belangrijk. Deze twee zaken kunnen namelijk niet los van elkaar gezien worden. ROMYN gaat voor mentaal en fysiek sterk.”
 

Practice what you preach
 

Binnen ons eigen ROMYN-team zetten we onze ideeën over vitaliteit uiteraard om in praktijk. Liz: “We organiseren healthy lunches op kantoor, doen onze bila’s wandelend en vinden de balans tussen werk en privé heel belangrijk. We werken output gestuurd, hanteren geen 9-5-programma, maar plannen onze eigen agenda, bewegen veel onder werktijd en hebben gewoon een heel fijne werkomgeving. En we hebben de leukste teamuitjes!

Nog wat vitaliteitstips voor jouw organisatie:

– Laat teams dagelijks inchecken en uitchecken om te bespreken wat er op een dag gedaan wordt.
– Geef als ondernemer het goede voorbeeld en mail niet in de avond of het weekend.
– Geef medewerkers de vrijheid om in overleg ook zelf hun werktijden te bepalen. Sommige mensen werken liever vroeg in de ochtend of laat op de avond.
– Voorkom dat medewerkers in de lunch doorwerken door een gezonde lunch te regelen op kantoor. Vertel ook je thuiswerkers over het belang van pauzes nemen.
– Roep een gezamenlijk sportuurtje in het leven, waarbij alle medewerkers gaan bewegen. Dat kan op kantoor, maar ook op afstand.
 

Vind je het lastig om in actie te komen? Houd dan onze blogs en updates goed in de gaten! Wij trappen 2023 extra goed af, door januari in het teken van vitaliteit te stellen. We gaan sportclinics en ademhalingsworkshops organiseren, nóg meer bewegen en zullen extra aandacht vestigen op gezonde voeding. Hierbij zullen we ons netwerk inspireren om mee te doen.

Aan de slag!
 

Wil je aan de slag met het verbeteren van inzetbaarheid en vitaliteit van je medewerkers? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Aarzel niet en neem contact op met Liz.

Publicatiedatum: 23 november 2022

LIZ-scaled-portrait (2)