Vitaliteitspijler – VOEDING

Skip the diet – Just eat healthy!

Gezonde voeding: hierover bestaan tal van meningen die behoorlijk uiteenlopen. Ieder lichaam werkt op zijn eigen manier en heeft andere behoeftes. Balans is hierbij het grootste belang. Ongezonde voeding kan hart- en vaatziektes, kanker en diabetes veroorzaken, maar heeft ook invloed op je mentale welzijn. Vermoeidheid, weinig energie, slechte concentratie en op de lange termijn zelfs angst- en depressieve gevoelens, kunnen veroorzaakt worden door ongezonde voeding.
Omdat we een groot deel van de week op ons werk doorbrengen, is het juist ook van belang om daar gezonde keuzes te maken.

 

Brandstof voor de dag
De lunch wordt in veel landen gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. En dat is niet gek, als je bedenkt dat de lunch jouw brandstof is voor het grootste en meest actieve deel van de dag. Zorg er dus voor dat je tijdens de lunch de nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dus niet elke dag een boterham maar ga eens voor een maaltijdsalade of een lekkere soep. Door veel te variëren en voor gezonde producten te kiezen, wordt je lunch een goede basis van een gezond eetpatroon.

Kies voor producten die zorgen voor langdurige verzadiging. Bijvoorbeeld de volkoren varianten van brood en pasta. En eet ook veel groenten tijdens de lunch. Deze voedingsmiddelen houden je bloedsuikerspiegel stabieler gedurende de dag én er zitten meer vezels in, wat weer goed is voor je spijsvertering. En net zo belangrijk: omdat deze producten langzamer verteren, heb je langer een vol gevoel en grijp je dus ook minder snel naar een (ongezond) tussendoortje later op de dag.
Mocht je nou wel behoefte hebben aan een tussendoortje zorg dan dat ongezonde tussendoortjes niet in het zicht of voor het grijpen liggen, en wees voorbereid met gezonde snacks. Fruit is altijd een goede keuze, of een volkorencracker met wat notenpasta. Maar ook worteltjes, tomaatjes, komkommer en reepjes paprika zijn een goede keuze.
 

Drink voldoende water!
Water zorgt voor een goede werking van je hersenen, houd je alert en voert afvalstoffen af. Toch drinkt lang niet iedereen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 2 liter. Gewoontes spelen hierbij een belangrijke rol, juist ook op je werk. Drink bijvoorbeeld bij iedere kop koffie ook een glas water en zet tijdens een meeting een kan water op tafel. Koffie en (kruiden)thee tellen overigens gewoon mee in je vochtinname, maar zorg wel dat je niet te veel cafeïne of theïne binnenkrijgt (max 4 koppen). Wacht niet met drinken tot je dorst hebt, want dat is eigenlijk het teken dat je lichaam al aan het uitdrogen is!
 

Practice what you preach!
Iedere maand hebben we bij ROMYN een uitgebreide ‘Healthy Lunch’, gemaakt door een van onze teamleden. Deze maand doen we dat iedere woensdag én delen we recepten voor thuis. Deze week heeft collega Liz een maaltijdsalade geserveerd. Een goede maaltijdsalade bestaat uit meerdere onderdelen die allemaal bijdragen aan een voldaan en verzadigd gevoel; verse groente, koolhydraten, eiwitten en goede vetten. Daarnaast hebben we vers fruit op kantoor en gezonde snacks.
Hierbij delen we het recept met jullie. Enjoy!

Publicatiedatum: 19 januari 2023

Sjoukje Geelink (1 van 1)-133