MAALTIJDSALADE MET BROCCOLI EN FETA

Een maaltijdsalade is perfect om je dagelijkse portie vitaminen binnen te krijgen zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen.
 

Wat is een maaltijdsalade?
Een salade als maaltijd maakt nog geen maaltijdsalade. Daar komt toch net even iets meer bij kijken. Een goede maaltijdsalade bestaat uit meerdere onderdelen die allemaal bijdragen aan een voldaan en verzadigd gevoel.

Een combinatie van verschillende bladsoorten: spinazie, rucola, veldsla, kool.
Groenten: reepjes paprika, gegrilde courgette, plakjes radijs, gekookte bietjes, rauwe wortel. You name it.
Eiwitten: tonijn, gerookte zalm, ei, garnalen, tofu, linzen, quinoa, kikkererwten, witte kaas of zelfs falafel.
Je salade wordt nog lekkerder door er wat geroosterde zaden of noten aan toe te voegen. Denk aan: zonnebloempitten, walnoten of pijnboompitten.
Fruit is ook een prima toevoeging. Voeg bijvoorbeeld eens geroosterde perzik, reepjes appel of granaatappelpitten toe.
Last but not least: koolhydraten zoals aardappel, pasta, rijst, croutons.
 

BEREIDINGSTIJD
30 min
PORTIES
8

INGREDIËNTEN
250 g rijst
800 g broccoliroosjes
4 el olijfolie extra vierge
4 el pompoenpitten 4 el zonnebloempitten
500 g snackmix tomaat verschillende kleuren
2 citroen goed schoongeboend
2 tl honing
Klein bosje platte peterselie
200 g feta verkruimeld
olijfolie zelf toevoegen
gedroogde oregano
zout
peper

INSTRUCTIES
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Laat de gare rijst afkoelen op een platte serveerschaal of bakplaat.
Snijd intussen de broccoliroosjes in de lengte in drieën. Snijd dikkere roosjes in vieren. Verhit een (grill-)pan op middelhoog vuur. Schep de broccoli om met ca. 1 eetlepel olijfolie en gril (of bak) rondom in 6 minuten knapperig gaar en iets geschroeid. Bestrooi met zout.
Rooster de pitten een paar minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur en bestrooi met grof zeezout. Snijd de tomaatjes in kwarten en marineer in extra vergine olijfolie, zout en peper en een beetje gedroogde oregano.
Boen de citroen en snijd hem doormidden. Rasp van één citroenhelft de gele schil met een fijne rasp en pers daarna die helft ook uit. Snijd de andere helft in partjes.
Klop een dressing van 2 eetlepels extra vierge olijfolie, 1 eetlepel van het uitgeperste citroensap en de honing. Breng op smaak met zout en peper.
Hak de helft van de peterselie-blaadjes fijn en verkruimel de feta.
Schep de peterselie samen met de citroenrasp, pompoen- en zonnebloempitten, tomaatjes, helft van de verkruimelde feta en 1 eetlepel dressing door de afgekoelde rijst in de schaal. Verdeel de broccoli erover. Garneer met de rest van de peterselie en de overige feta.
Bedruppel met de resterende dressing en serveer met de partjes citroen.
 

ENJOY!

Publicatiedatum: 05 januari 2023

lizbrocenfeta