Vitaliteitspijler – FYSIEK

Gemiddeld beweegt 53% van Nederland minder dan de beweegrichtlijn, wat op dit moment 2,5 uur per week matig intensief bewegen is. Uit de Leefstijlmonitor blijkt dat volwassenen meer dan 9 uur per dag zitten. Maar al dit stilzitten is helemaal niet goed voor ons. Zo neemt de bloedcirculatie af, de stofwisseling vertraagt en de druk op spieren neemt toe. Op de lange termijn kan dit resulteren in diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs depressies.

Door dit vele zitten te compenseren met voldoende beweging, worden niet alleen gezondheidseffecten beïnvloed. Beweging zorgt ook voor een hogere productiviteit, minder verzuim, beter cognitief functioneren en het bevordert de afvoer van stresshormonen.

Genoeg reden om ervoor te zorgen dat jij of jouw medewerkers voldoende bewegen op een dag! Een paar tips hoe je hiermee aan de slag kunt gaan:

– Schaf sta-zitbureaus aan. De afwisseling tussen staan en zitten zorgt voor meer dynamiek, een betere bloedsomloop en een betere houding.
– Wandelende meetings of een lunchwandeling. Wist je dat wandelen helder denken stimuleert, creativiteit vergroot en je focus verhoogt?
– Haal je koffie op een andere verdieping. Niet alleen om in beweging te komen, maar ook om even met je collega’s te connecten.
– Doe dat telefoontje al wandelend door de gang. Zo heeft je collega geen last van je én kom je even in beweging.
– Geef je medewerkers de ruimte om te sporten tijdens werktijd door flexibele werktijden te hanteren of een ruimte om te toveren tot gym.

Wil je weten hoe je vitaliteit kunt bevorderen binnen jouw organisatie? We vertellen je er graag meer over!

Publicatiedatum: 09 januari 2023

20221005-8D5A7469