Kan het cv overboord?

In 1978 zei Herb Kelleher (een van de oprichters van het Amerikaanse Southwest Airlines): “Hire for attitude, train for skills”. Sterker nog: hij droeg zijn HR-afdeling op om mensen aan te nemen op hun gevoel voor humor. Nu is dat een beetje beperkt, en alleen een goede houding is niet voldoende voor veel banen. Maar: bij ROMYN geloven wij sterk in de kracht van iemands potentie en is iemand altijd meer dan zijn of haar cv.

Ervaring en hard skills van een kandidaat hebben altijd de grootste focus gekregen in werving en selectie. Dat tij is inmiddels gekeerd: persoonlijkheid en soft skills dragen minstens zoveel bij aan het succes van een plaatsing. Maar waar let je op als je ‘Hired for Attitude’?

Marleen Wallerbosch, Directeur & Adviseur: “Een cv blijft natuurlijk belangrijk, dat geeft een mooi overzicht van iemands skills. Maar het zegt weinig over iemand persoonlijkheid en ambities. Kijk naar de mens achter het cv. Wij kijken daarom liever naar iemands profiel: dat geeft veel beter en completer weer wat iemand kan en wie iemand is. Het belangrijkste misschien wel: kijk naar wat je nodig hebt in een team. Wat mis je, naast bepaalde skills? Welke persoonlijkheid is een goede aanvulling? Wie maakt de mix in je team compleet? Een teamanalyse kan daarbij helpen.”


Practice what you preach

Ook binnen het ROMYN-team vind je aansprekende praktijkvoorbeelden van ‘hired for attitude’. Zo werkte Anne Bos (Recruitment- en Organisatieadviseur) de afgelopen 6 jaar als coördinator bij een snelgroeiende zorginstelling gespecialiseerd in autisme. Daarvoor hield zij veertien jaar lang alle ballen in de lucht als leidinggevende in een hotel en was ze vrijwilliger bij de Kindertelefoon.

Wieger Dijkstra (Recruiter) heeft de afgelopen 17 jaar gewerkt als tennisleraar. Binnen zijn tennisclub nam hij ook de planning en coördinatie van trainingen, competitie en wedstrijden voor zijn rekening. Officemanager Harmke Bons studeerde Geschiedenis en Religiewetenschappen; ze studeert nu Office Management aan Hogeschool Schoevers. Recruitment- en Organisatieadviseur Merel Grolleman had weliswaar flinke ervaring als organisatiekundige, maar was nog niet gepokt en gemazeld in de recruitmentwereld. En ook Susan van Arragon en onze nieuwste collega Bas Diemel zijn een goede aanvulling op ons team, ondanks hun cv’s die op het eerste gezicht niet naadloos aansluiten bij hun functie als recruiter.

Marleen: “Het waren vooral de persoonlijkheden van Anne, Wieger, Merel, Harmke, Bas en Susan die voor mij de doorslag gaven, naast een fijne set aan basisskills. Tel daarbovenop ieders lerend vermogen. Iedereen was en is bereid om te leren – en kan dat ook. Alle zes voelen ze zich als een vis in het water in hun nieuwe rollen en zijn ze belangrijk voor het succes van ROMYN.”


Plaatsing

Bij onze opdrachtgevers gaat het in de regel een beetje anders en wordt in eerste instantie om kandidaten met matchende cv’s gevraagd. Toch zien we ook hier dat ‘hire for attitude’ goed kan werken.

Marleen: “Soms zijn wij al overtuigd van de juiste fit, maar ziet een opdrachtgever het niet meteen. Die focust dan nog te veel op het cv. Neem een klant van ons in de zorg, die wilde per se een interimmer met een zorgachtergrond. Wij hebben een beetje doorgevraagd en op die manier boven water gekregen wat zij eigenlijk zocht. Dat was iemand met bestuurlijke ervaring, die stevig genoeg was om zich staande te houden in een politiek veld. Een andere klant had een vacature naar aanleiding van iemands vertrek. Hij wilde eenzelfde persoon weer hebben, maar wij adviseerden hem dit niet te doen. Wij vonden het beter dat hij keek naar de potentie van het team en wat er bereikt zou kunnen worden als hij iemand met andere competenties binnen zou halen. Na een teamanalyse hebben we een passender profiel opgesteld en die nieuwe medewerker heeft het team uiteindelijk veel verder gebracht. Dat wil ik andere opdrachtgevers ook graag als advies meegeven: kijk verder dan een cv. En graaf dieper: kijk naar de eigenlijke vraag achter de vraag.”


Wat zoek jij?

Heb jij een vacature in je team en wil je advies over welke kandidaat bij gaat dragen aan de ontwikkeling van je team? Wil je de vraag achter de vraag boven water krijgen? Wij adviseren je graag, van arbeidsmarktcommunicatie tot werving en van teamanalyse tot loopbaancoaching. Neem gerust eens contact met ons op!

Publicatiedatum: 09 februari 2023

Ontwerp zonder titel (1)