Help! Een netwerkborrel

Slaat jou de schrik om het hart als je een uitnodiging voor een netwerkevent krijgt? Zie je als een berg op tegen bijeenkomsten met grote groepen mensen, waar je – huiver en beef – moet praten met andere mensen?
Lees de tips van onze recruiter Bas Diemel voor ‘netwerken voor introverte mensen’ – en haal zonder stress het meeste uit jouw volgende netwerkevent.

Herken je dit? Je bent op een netwerkbijeenkomst, training, lezing of andere zakelijke bijeenkomst waar je niemand kent. Wat doe je dan? Check je met meer interesse dan normaal de e-mail op je telefoon, lees je herhaaldelijk de folder die je kreeg bij binnenkomst of – hoe herkenbaar – ga je alvast in een verder nog lege zaal zitten, waar over 3 uur het event begint? Voortaan pak jij het anders aan. Met ROMYN Talks in het vooruitzicht, hierbij een paar (wetenschappelijke) tips om toch succesvol te netwerken.
 

1. Sluit aan in de rij voor de tafel met naamkaartjes
Wat is het eerste dat je doet bij een netwerkbijeenkomst? Juist, je naamkaartje van de daarvoor bestemde tafel halen. Mensen die in de rij voor of achter je staan pakken ook een naamkaartje . Check, mogelijkheid één om te netwerken. Superspannend, maar realiseer je: de persoon die met je in de rij staat, staat ook maar wat te wachten. En vind het misschien wel net zo spannend als jij om straks die volle zaal in te gaan! Dit is een mooi moment om een praatje te beginnen en een netwerkdialoog begint bij uitstek met een open vraag. Het naamkaartje, met daarop naam, functie en/of organisatie, biedt daarvoor een uitgelezen kans. “He, jij werkt daar en daar, wat is bij jullie de grootste uitdaging?” “Jouw functie, klinkt interessant, wat doe je zoal in de dagelijkse praktijk?” Of: “Wat hoop jij dat deze bijeenkomst je brengt?” Mensen in de rij kunnen namelijk geen kant op en zijn dus een makkelijk doelwit.
 

2. Drink veel koffie of thee
Zie ook punt 1: mensen in de rij kunnen geen kant op. Dat geldt ook voor de rijen bij de toiletten. De kans is groot dat je van veel drinken vaker naar het toilet moet, dus drink lekker veel. Et voila, mogelijkheid twee om mensen makkelijk aan te spreken. Ook hier biedt de badge die iemand draagt een leuk aanknopingspunt.
 

3. Spreken is zilver, maar zwijgen is goud
Onderzoek heeft uitgewezen dat de ander zich meer gehoord voelt, door hem of haar te laten praten. Hij zal ook eerder een verbinding met je voelen. Als introvert voel jij je hoogstwaarschijnlijk meer senang bij luisteren, dus stel die open vraag en ga dan op je luisterstoel zitten. Als muurbloempje, dat goed is in observeren, is dit een piece of cake voor je, toch?
 

4. Vertel iets over jezelf
Maar… en dit is een spannende voor een introvert: mensen vinden het ook leuk als je iets over jezelf vertelt. Sharing is immers caring, en als je iets van jezelf deelt, zijn andere mensen ook eerder geneigd iets terug te delen. Raap die moed bij elkaar en probeer het. Dat mag best over je goudvis of je favoriete tante gaan, dat kan ook in een zakelijke omgeving ontwapenend zijn, maar probeer nog liever de kans te pakken er zakelijk iets uit te halen.
 

5. Boter bij de vis
Mocht het je met deze tips onverhoopt toch niet lukken, geen man overboord. Je bent geweest, een ervaring rijker. En gelukkig heb je altijd nog Social Media. Heb je iemand gezien met wie je wilt connecten op Linkedin? Stuur niet zomaar iemand een connectieverzoek zonder een begeleidend berichtje. Gebruik liever het magische woord ‘omdat’: “Ik zou graag met je connecten, omdat ik denk dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen” of “Ik zou graag eens nader kennismaken, omdat ik heel geïnteresseerd ben in jouw aanpak – ik zit nu in eenzelfde fase met mijn bedrijf.” Want wees nu eerlijk, als iemand in het cafe vraagt: ‘Geef me je telefoonnummer’, zou je dan reageren? Tot slot: zeg JA op elk connectieverzoek aan jou, ook van onbekenden. Misschien kunnen jullie nu niets voor elkaar betekenen, wellicht is dat in de toekomst wel het geval. En dan kun je altijd teruggrijpen op de eerdere ontmoeting: “Weet je nog, toen en toen?”
 

Zien we jou bij ROMYN Talks?
Bij ROMYN vinden we persoonlijk contact belangrijk en houden we met enige regelmaat meetings en bijeenkomsten met onze opdrachtgevers en kandidaten. Zo organiseren we op 16 november ROMYN Talks, een inspirerende lezing voor onze zzp’ers, mét netwerkhap- en tap. Zien we jou ook, gesteund door deze tips? Je kan je hier nog aanmelden!
 

*Tips gebaseerd op het boek van Karen Wickre, Taking the Work Out of Networking: An Introvert’s Guide to Making Connections That Count. Een absolute aanrader wat ons betreft.

Publicatiedatum: 02 november 2023

20221005-8D5A8007