Wat zou jij zijn als je in de oertijd leefde?

Ons werk heeft vooral te maken met werk – en dan is het niet zo gek dat ook onze gesprekken over werken gaan! Onlangs vroegen we elkaar eens naar onze oerberoepen: wat zouden we zijn geweest als we in de oertijd leefden?
Hier een aantal antwoorden van collega’s. 

 

Marleen Wallerbosch:
“Ik was de smid in de smederij. De smederij was eeuwenlang een ontmoetingsplaats waar mensen samenkwamen, nieuws uitwisselden en ervaringen deelden. De smid maakte in opdracht van zijn klanten ijzerbeslag, hoefijzers en nagels – en smeedde vast ook allerlei plannen. De smid was ook echt een verbindend element in de gemeenschap. Een beroep dat mij op het lijf is geschreven.”

 

Eva Kamers:
“Ik ga voor bakker. Gelukkig geen uitgestorven beroep, want als ik ergens gelukkig van word, is het wel de geur van versgebakken brood. En als ik dan in die oertijd iedere dag de dorpelingen dit geluksgevoel zou mogen geven – dat lijkt me heerlijk.”

 

Jet Lageschaar:
“Bouwer en verzamelaar! Ik ben degene die het dorp bouwt, zorgt dat iedereen fijn kan wonen en leven, de hutten warm houdt, en zorgt dat er voor iedereen genoeg voedsel en warmte is.”

 

Anniek Corporaal:
“Mag ik er twee? Ik combineer ze wel hoor! Vuurmaker en verhalenverteller. Die tijd lijkt me nogal bar en koud, en kan wel wat warmte en gezelligheid gebruiken. Verhalen ophalen en ze vervolgens rond een vuurtje met elkaar delen, zorgt bovendien voor verbinding. En zo voorkomen we dan misschien ook nog wel een stammenoorlog. Peace man.”

 

Anne Bos:
“Ooit had ik een gesprek met een coach die me deze vraag ook stelde. Ik zou de kraamverzorgende zijn en de kraamvrouw verdedigen, zodat zij zich in alle rust kan focussen op wat haar te doen staat. Dat heeft ook parallellen met mijn werk als team lead, waarbij ik graag de weg vrijmaak voor mijn team en alles regel zodat iedereen zijn werk goed kan doen.”.

 

Wieger Dijkstra:
“Volgens mij kon de oertijd wel een entertainende sportleraar gebruiken – dus ik zorg wel voor sport en spel.”

 

Liz (Elisabeth) Mook:
“In zo’n zorgelijke tijd, waar veel draait om primaire behoeften, lijkt me een waardevolle aanvulling dat er aandacht komt voor mentale rust. Als zenmeester zou ik daarvoor zorgen – en ik zou meteen die saaie grotten en holen waar ze in wonen ook wat gezelliger inrichten.”

Wat zou jij zijn geweest in de oertijd?

Publicatiedatum: 31 januari 2024

20221005-8D5A7398