Vitaliteitspijler – MENTAAL

In de laatste week van onze vitaliteitsmaand besteden we aandacht aan de vijfde en laatste pijler van ons vitaliteitsmodel: Mentaal. Een belangrijke pijler, waar we pagina’s vol over kunnen schrijven, want er zijn zoveel elementen die jouw mentale gesteldheid, en daarmee je vitaliteit, beïnvloeden. Aangezien je een groot deel van je week doorbrengt op het werk, is het van belang dat je werkgever aandacht besteed aan hoe jij je voelt. ❤️

Gelukkig blijkt uit onderzoek dat 8 op de 10 werkgevers in Nederland de mentale fitheid van haar medewerkers als belangrijk vindt. Helaas zijn er daarvan maar weinig die hier vervolgens ook echt iets mee doen, omdat het vaak ontbreekt aan tijd of aan kennis. Het fysieke aspect faciliteren (denk aan yoga tijdens werktijd, een gym op kantoor of korting op een sport abonnement) is al behoorlijk in gang gezet, maar wat kun je als werkgever doen om de mentale fitheid 🧠 van je medewerkers bevorderen?

✅ Maak mentale gezondheid 𝐛𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞𝐞𝐤𝐛𝐚𝐚𝐫. Helaas heerst er nog steeds een taboe op het bespreken van mentale klachten. Doorbreek dit taboe, door te vragen hoe het écht met je medewerker gaat. Als je op tijd weet wat er speelt kun je preventief maatregelen nemen en misschien wel een burn-out voorkomen.
✅ 𝐒𝐭𝐫𝐞𝐬𝐬 heeft veel invloed op het mentale welzijn van je medewerkers. Besteed hier aandacht aan door dit bespreekbaar te maken op de werkvloer, definieer als manager met je medewerker energievreters en energiegevers, of organiseer een Mental Health Day waarop medewerkers iets mogen doen waar ze ontspannen van worden.
✅ 𝐖𝐞𝐫𝐤𝐠𝐞𝐥𝐮𝐤 beïnvloedt je vitaliteit. Ben je niet gelukkig in je werk? Dan is de kans groot dat je ook niet goed in je vel zit. Waardering blijkt het sleutelwoord voor gelukkige medewerkers. Zorg dus dat je medewerkers jouw waardering voelen. Ook zingeving heeft impact op werkgeluk. Ervaart je medewerker dat hij doet waar hij goed in is en is hij trots op jou als werkgever?

En niet geheel onbelangrijk: besteed aandacht aan de andere vier pijlers die we in voorgaande weken hebben behandeld. Mensen die ongezond eten, te weinig bewegen, slecht slapen of het contact met zichzelf kwijt zijn, hebben een grotere kans op mentale klachten. Vitaliteit is iets wat je op alle vlakken aan moet pakken, om een duurzaam effect te creëren.

Tenslotte zijn relaties met collega’s en managers van invloed op de mate waarin iemand happy is op z’n werk. Wij werken daar regelmatig aan, ook buiten werktijd. Aanstaande woensdag gaan wij een potje padellen met ons team als afsluiter van onze Vitaliteitsmaand. Wie gaat er winnen denk je?

Wil je meer weten over hoe je vitaliteit kunt bevorderen binnen jouw organisatie? We vertellen je er graag meer over!

Publicatiedatum: 31 januari 2023

20221005-8D5A7391