Vitaliteitspijler – BEWUSTWORDING

We zitten alweer in week 3 van onze Vitaliteitsmaand. Deze week staat in het teken van bewustwording. Woensdag is teamdag bij ROMYN: meetings, samen lunchen, bila’s doen we al wandelend in het mooie Warnsveld.

Gisteren hebben wij in het kader van de vitaliteitspijler bewustwording met het gehele team een Hatha yogales gevolgd met Fleur van Yogastudio Stroom en Stilte in Zutphen. Tijdens deze les wisselen dynamische en verstilde houdingen elkaar af.

Hatha Yoga brengt innerlijke rust, ontspanning, vermindert de stress en geeft uiteraard meer energie. Yoga beperkt de fysieke invloed van stress op je lichaam. Het stresshormoon cortisol in je lichaam daalt, je bloeddruk en hartritme verlagen. Je spijsvertering verbetert en je immuniteit verhoogt. Verder verzacht yoga symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid.
 

Wat is bewustwording eigenlijk?
Volgens de Van Dale betekent bewustwording ‘het inzicht krijgen in een situatie’. Dit kan gaan over alles: inzicht krijgen in jezelf, inzicht krijgen in een bepaalde situatie of in een specifiek onderwerp.

Bewustwording is heel krachtig. Het is de stap zetten om te willen leren, om dingen te herkennen en de kracht vinden om te kiezen. Het is een proces van persoonlijke ontwikkeling. Van veel zaken zijn we ons niet bewust. Het is wel aanwezig maar het ligt niet bovenaan in ons bewustzijn. Door tijd te nemen voor jezelf en met jezelf in gesprek te gaan, leer je jezelf steeds beter kennen en creëer je bewustwording.

Met yoga kun je werken aan je bewustwording. Het is meer dan alleen bezig zijn met houdingen die je lenig maken. Yoga omvat meditatie, filosofie en oefeningen voor het lichaam. Het is een complete levensvisie, afkomstig uit India.

Het woord yoga is Sanskriet en betekent verenigen/verbinden: het is dan ook een manier van leven waarmee je de verbinding tussen lichaam en geest versterkt, maar ook met anderen en met het leven zelf. Het is dus bij uitstek geschikt om te helpen bij bewustwording.

🧘🏻‍♂️ Namasté 🧘🏻‍♂️

Fotocredit: Aukje Simone van Rossum

Publicatiedatum: 19 januari 2023

stroomstilte-122jpg-x-large