Blog 3: Het taboe rondom acquisitie

Maandag 18 februari, 9 uur in de ochtend.

Het taboe rondom acquisitie

Wat een heerlijkheid! ’s Ochtends vroeg, nadat ik onze zoon naar school heb gebracht, fiets ik vanuit de oude kern van Warnsveld door de prachtige Hanzestad Zutphen, naar de IJsselkade. Frisse wind, zon op mijn gezicht. Mijn werkweek is goed gestart.

Ondernemerschap binnen de recruitmentbranche bestaat uit vele facetten: werving, relatiebeheer, communicatie, psychologie, leidinggeven, begeleiding, et cetera. Maar ook acquisitie. Alleen het woord al doet veel mensen gruwelen. In mijn 14 jaar in loondienst heb ik diverse collega’s zien ‘sneuvelen’. Voornamelijk doordat de drempel om de telefoon te pakken te groot was. Maar linksom of rechtsom, acquisitie hoort bij het vak ‘bureau recruiter’.

Koude acquisitie, ook wel het ‘out of the blue’ bellen van potentiële opdrachtgevers, is niet mijn manier. Daar zit, als je het mij vraagt, niemand op te wachten. Maar wat dan wel? In de afgelopen 14 jaar ben ik altijd zeer succesvol geweest in het binnenhalen van nieuwe opdrachtgevers en het uitbouwen van de business bij bestaande klanten. Hoe? Ik heb er zelf ook wel eens over nagedacht. Ik probeer jullie mee te nemen in hoe ik mijn acquisitie doe.

Netwerk

Netwerk. Dat is het ‘key word’ als je het mij vraagt. Door het continue uitbreiden van je bestaande netwerk, ben je zichtbaar. Die zichtbaarheid is essentieel. Jouw netwerk belt je namelijk alleen als er een concreet probleem is. Er is bijvoorbeeld iemand ziek, gaat met verlof of er loopt een project waarvoor resources nodig zijn. Als dat probleem ontstaat, is het zaak dat je ‘top of mind’ bent. Daarom post ik regelmatig artikelen. Deel ik vacatures en updates van mensen uit mijn netwerk en ‘like’ ik erop los.

De sociale media zijn een uitkomst als je het mij vraagt. Laagdrempelig kun je jouw netwerk uitbreiden. Ik nodig bijvoorbeeld alleen mensen uit op Linked In als ik denk dat ze relevant zijn voor mijn netwerk. Dat doe ik ook wel eens als ik iemand niet persoonlijk ken, maar dan schrijf ik wel een bericht waarbij ik toelichting geef op mijn uitnodiging.

Via via

Recommandatie is ook van groot belang. Het ‘via via’ aanbevolen worden door je bestaande netwerk. In mijn vak is dit, als je het mij vraagt, de belangrijkste manier van het uitbreiden van het klanten- en kandidaten netwerk.

Relatiebeheer

Naast acquisitie is relatiebeheer belangrijk. Ik probeer continue aandacht te geven aan mijn bestaande netwerk. Klant en kandidaat. Ik toon interesse. Ook als er een periode geen vacatures worden uitgezet. Bouwen vanuit een bestaand netwerk is een prettige manier van acquisitie. Het hebben van de gunfactor is daarbij essentieel. Ik doe enorm mijn best om deze gunfactor te genereren. Door, vooral, oprecht te zijn. Daarmee kom ik weer terug bij mijn kernwaarden: persoonlijk, transparant en betekenisvol.

Focus

Tenslotte geloof ik in focus. Door het aanbrengen van focus in je werk, word je gevonden door jouw netwerk. De focus moet parallel lopen met jouw bestaande netwerk. Daarmee kun je snel schakelen en kwaliteit leveren als de vraag vanuit een opdrachtgever komt. Ik kies vanuit Wallerbosch Recruitment & Advies bewust voor het bemiddelen van professionals actief in operationele functies binnen stafafdelingen. Interim en vast. De ‘mensenmensen’. De kandidaten die regelen, organiseren, coördineren, ondersteunen, administreren, faciliteren en ontzorgen. Met deze doelgroep heb ik het meest affiniteit. Maar bovenal, deze kandidaten bevinden zich in mijn warme netwerk. Waardoor ik, bij een aanvraag vanuit een opdrachtgever, snel kan schakelen én kwaliteit kan leveren.

Ik ga mijn werkweek beginnen. Met, inderdaad, het benaderen van mijn bestaande netwerk. Voor mij gaat het taboe rondom acquisitie niet op.

Daarbij heb ik het volste vertrouwen dat ik het komende jaar leuke opdrachten mag gaan uitvoeren bij mijn opdrachtgevers. Interessante posities vacant ga hebben voor de vele kandidaten in mijn warme netwerk.

Ik wens jullie een zonnige, succesvolle en fijne werkweek toe!

PS: mijn eerste bemiddeling vanuit Wallerbosch Recruitment & Advies is een feit!

Publicatiedatum: 18 februari 2019

close-up-photography-of-yellow-green-red-and-brown-plastic-163064