Eva dook dieper

Met haar 27 jaar is Eva Kamers weliswaar de jongste in ons team, maar ze is ook een van de ‘ROMYN-oudsten’ en medeverantwoordelijk voor ons succes. Een high potential, harde werker en een superleuke collega. Die ook nog eens de moed had om aan de top van de Maslow-pyramide op verder onderzoek te gaan. Naar zichzelf.
In twee blogs vertelt ze waarom, hoe en wat het haar bracht. Leesvoer voor alle ‘zoomers’ (Gen Z) – maar ook millennials, babyboomers en misschien zelfs al Generation Alfa’s kunnen er wat van le
ren.
 

Blog 1 van 2: Tent, backpack en gaan!
Eva: “Mijn werk is leuk, ik heb een fijn huis, een lieve vriend, ik ben gezond – je kunt wel zeggen dat ik de basis prima op orde heb. En toch knaagt er al langer wat. Iets ongewis. Het ‘is dit het nou?’-gevoel, misschien herken je dat. Hyperventilatie, paniekaanvallen, beklemmende spanning: ik hoor zoveel leeftijdsgenoten die met dit soort issues zitten. Niet direct het einde van de wereld, maar als je er niets mee doet blijft het maar terugkomen. De coronatijd heeft aan dat gevoel ook niet bepaald op een constructieve manier bijgedragen…

Omdat ik iets wilde doen aan dit onbestendige gevoel besloot ik naar een psycholoog te gaan. Tijdens een van de eerste gesprekken vertelde ze me dat ik een gigantisch lang traject moest doorlopen en we vooral héél veel gingen lullen over het verleden. Begrijp me niet verkeerd, soms is dat heel nuttig, maar in dit geval voelde ik dat ik hier niet ging vinden wat ik zocht.

Het is alsof ‘big brother’ in de gaten had dat ik een ander pad in moest slaan. Al een tijdje kwamen er op LinkedIn en Instagram allerlei berichten voorbij over persoonlijke ontwikkeling. Een daarvan was NLP: Neurolinguïstisch Programmeren. Ik las allerlei succesverhalen die me enorm aanspraken en toen zelfs mijn moeder na een lezing thuiskwam met nóg een positief verhaal over NLP, besloot ik dat ik er meer over wilde weten.

Controle over je eigen gevoel
Met NLP leer je dat je invloed hebt op je eigen gevoel. Je leert jezelf als het ware herprogrammeren, door je (negatieve) patronen te doorbreken. Ik stuitte op een intensief programma van Robin Stevens. In eerste instantie twijfelde ik: zou zo’n snelkookpan wel zin hebben, is dat niet te veel in te korte tijd, kun je al die kennis wel processen? Maar ik besloot Robin te contacten en meldde me aan voor de eerstvolgende plek in zijn planning voor de 7-daagse NLP-Practitioner. Dat was september 2022.

Ik kaartte aan bij Marleen dat ik graag een week vrij wilde nemen voor mijn persoonlijke ontwikkeling en dat vond ze geen enkel probleem. Zonder verwachtingen ben ik de NLP-week ingegaan. Ik sliep in een tentje op een camping, afgezonderd van het thuisfront en zonder tv, laptop en telefoon. Heel primitief, maar het was zo’n waardevolle toevoeging om daar zonder prikkels te zitten. Helemaal in mijn eigen bubbel, waardoor ik alles wat ik daar ervaarde rustig kon laten landen. Dat kan ik iedereen aanraden!

Holy shit!
Op de eerste dag had ik eigenlijk geen idee waar ik aan begon. De groep deelnemers was veel groter dan ik had gedacht, maar dat bleek later een uitkomst: je oefent veel met elkaar en bent dan niet steeds op dezelfde persoon aangewezen. Ik vond Robin erg inspirerend, maar ik kon er de eerste dag geen touw aan vastknopen. Het duurde echt een paar dagen voordat het landde. Ik had besloten om niets met het thuisfront te delen en ook zelf geen conclusies te trekken, zodat ik echt alleen maar ging ervaren. Best een uitdaging voor een resultaatgericht persoon als ik, maar de persoonlijke begeleiding van Robin heeft daar erg goed bij geholpen.

In die week heb ik verschillende methodieken geleerd, in theorie en toepassing. Een voorbeeld is de omdraaitechniek. Dit is een visualisatie-oefening waarbij je leert een vervelend gevoel (letterlijk) om te draaien. Door het gevoel echt te voelen en er vervolgens door middel van de techniek een andere lading aan te geven, doorbreek je het patroon en neutraliseert het nare gevoel.

In het begin moest ik hier heel erg aan wennen: hoe kan zo’n ogenschijnlijk simpele techniek nou mijn gevoel veranderen? Mijn analytische brein raakt daardoor van de leg, omdat ik wil verklaren waarom iets gebeurt zoals het gebeurt. Maar ondertussen ervaarde ik ook dat de technieken echt werkten en er van alles in beweging kwam. Ik ontdekte dat al dat ge-analyseer wat ik altijd deed er juist voor zorgde dat ik alleen maar in mijn hoofd zat en helemaal niet bij mijn gevoel kwam.
Daarnaast heeft Robin zijn halve leven toegewijd aan persoonlijke ontwikkeling, waardoor we niet alleen NLP technieken leerden, maar hij ook allerlei andere inzichten met ons deelde. Deze combinatie zorgde voor heel veel bewustwording op allerlei thema’s waardoor ik patronen kon doorbreken en in verbinding kwam met mezelf. Er gebeurde zo veel in 1 week dat ik het eigenlijk helemaal niet kon bevatten. Het voelde alsof ik op een heerlijke wolk leefde.

Uit de tent
Die week ervaarde ik voor het eerst een onverklaarbaar blij gevoel. Gewoon geluk voelen van binnen, zonder dat je daar perse een reden voor nodig hebt. Dat is zó bevrijdend! Andere deelnemers zeiden ook: ik heb je zien groeien en opbloeien. Eenmaal thuis kom je geleidelijk aan weer terug in je oude leven, met die oude patronen. Daar waarschuwde Robin ons ook voor; het voelt een beetje als een anticlimax. Ik heb dat laten gebeuren, ben gaan mediteren en me meer gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling door middel van boeken en podcasts. Dat hielp. En toen na een paar maanden realiseerde ik me ineens hoeveel er veranderd was sinds die week in september. Mijn kijk naar het leven en vooral naar mezelf is 180 graden gedraaid. De onrust van binnen heeft plaats gemaakt voor rust. Maar tegelijkertijd voelde ik: die ene week was niet genoeg. Ik wil meer!

Bij Marleen klopte ik aan dat ik graag een mini-sabbatical van een maand wilde nemen. Opnieuw heeft ze me die vrijheid gegeven en daar ben ik haar heel dankbaar voor. Ik ging naar Portugal voor een intensieve NLP-Master; het vervolg op de week die ik al in Nederland had gedaan. En als ik dan toch in Portugal ben, dan kan ik net zo goed nog even 2,5 week gaan backpacken. Opnieuw had ik me voorgenomen om zonder verwachtingen in het NLP-dompelbad te stappen, maar dat bleek in de eerste dagen onmogelijk. Ik had die eerste keer zo’n life-changing ervaring gehad, hoe zou dit daaraan kunnen tippen? Onbewust had ik toch een te hoog verwachtingspatroon, ging ik te veel nadenken en was ik op zoek: waar ligt het goud?
Op dag 3 zijn we aan de slag gegaan met een ademcoach en dat heeft me veel gebracht. Ik leerde blokkades te doorbreken, met adem te doorvoelen en te laten gaan. Daarna deden we een ijsbad…fucking koud! In de dagen die daarop volgden gingen we aan de slag met hypnose, tijdlijnen, theaterlessen en nog meer. De laatste dag knoopten we alles aan elkaar en had ik een beetje een off-day. Dat zag een van de andere deelnemers ook en hij wees me op mijn houding. Hij zei: “Je kunt wel boos kijken, maar dat helpt niet. Lach en doe gewoon alsof dit je dag is.” Hij raakte de juiste snaar en toen besloot ik: dit is mijn dag wél. Waarom zou ik gaan zitten sippen? Ik hypnotiseer mezelf zo makkelijk de negativiteit in, dus dan kan dat ook de andere kant op. Hiermee bracht ik direct in praktijk wat ik de afgelopen week geleerd had.

Het leven is een reis
In een afsluitend gesprek hebben we besproken hoe we al het geleerde kunnen vasthouden. Ik vond het heel bevrijdend om te horen dat je in feite nooit bent uitgeleerd, en vooral dat dat dus ook niet hóéft. Je kunt je hele leven aan persoonlijke ontwikkeling doen en het is in elke levensfase leuk om jezelf beter te leren kennen. Het leven is een reis, geen eindstation. En ook ik, met mijn resultaatgerichte brein, hoef dat eindstation niet te halen. Tijdens die reis kom je onderweg ups en downs tegen, maar die horen er ook bij.

Na NLP ben ik door Portugal gaan reizen. Daar had ik een beetje simpel over gedacht, haha. Joh, ik dacht, ik heb ook 5 maanden in Canada gezeten, die 2,5e week in Portugal zijn peanuts. Dat was het dus niet! Na zo’n warm NLP-bad waarin je steeds bent omringd door lieve mensen, moest ik heel erg schakelen toen ik weer alleen was. Ik voelde me in eerste instantie echt even uit balans, maar ook dat was een goede les. Ik weet inmiddels dat ik mezelf dan even de tijd moet gunnen om te landen. En dan wordt het leuk. Dit keer ook. Ik heb ontzettend genoten van al het moois wat Portugal te bieden heeft en weer zoveel leuke en bijzondere mensen ontmoet, waardoor ik enorm geïnspireerd weer in het vliegtuig naar huis zat.

Nu ben ik al weer twee maandjes aan het werk. Ik voel me sterk en verrijkt. Mag me weer vastbijten in mijn opdrachtgevers Planon en HU, lol hebben met ROMYN-collega’s, genieten van ons pand. Ik voel me goed!
En of ik dit gevoel vasthoud? Je leest het in mijn volgende blog!”

Publicatiedatum: 01 mei 2023

ad1f4adc-0692-4c50-96f8-97f272fa7af5