Blog 16: De Kerstgedachte

Het einde van 2019 nadert. Een nieuw jaar is in zicht. Net als velen van ons, kijk ik terug op het afgelopen jaar. Wat ging goed? Wat kan beter?

Intensief

Het was een intensief jaar…Van ondernemend naar ondernemer. Het jaar waarin onze jongste ook naar de basisschool ging. Het jaar dat ik mijn eerste medewerker heb aangenomen. Het jaar dat ik mijn bedrijf succesvol en winstgevend heb opgestart. Het was ook een jaar met tranen. Tranen van verdriet, tranen van zorgen, tranen van geluk en tranen van plezier.

Betekenisvol

2019 was het jaar waarin ik het voornemen had om betekenisvol te zijn. Dat is gelukt. Ik was er voor mijn gezin, mijn familie en mijn vrienden. Ik was er voor de Ladies Circle, de netwerkorganisatie waarmee we prachtige bedragen hebben opgehaald voor de Stichtingen Bo Minnée, Neurofibromatose en Alzheimer regio Noord-Oost. Met de Circle organiseerden we ook een leuke dag voor de kinderen van het Asielzoekerscentrum in Zutphen en hadden we een bijzondere workshop met cliënten uit de verslavingszorg. Ik was betekenisvol voor het Ronald McDonald huis Nijmegen. Waar ik kamersponsor werd, pro deo arbeidsmarktcommunicatie-advies gaf en een nieuwe coördinator vrijwilligers heb geworven. Allemaal betekenisvolle activiteiten. Ik ben er trots op. Want mijn voornemen van 2019 heb ik kunnen waarmaken. Maar in 2019 heb ik soms een beetje te weinig voor mijzelf gezorgd. Dat is het voornemen van 2020. Iets gezonder en meer in balans leven. Daar had ik al iets over verteld in mijn vorige blog.

Tradities

Dan de titel van mijn blog. De Kerstgedachte. Deze donkere dagen voor Kerst zijn dagen van reflectie, bezinning en voor sommigen geloof. Ikzelf kom uit een Achterhoeks Katholiek nest. Ik denk vaak met weemoed terug aan de tradities van deze periode. Mijn hele familie werkte de dagen voor Kerst de klok rond om alle Kerstpakketten in te pakken en de winkels draaiende te houden. Als op Kerstavond de deur werd afgesloten, was er bij iedereen een diepe zucht. Om vervolgens de zondagse kleren aan te trekken, met het hele gezin naar de Kerstavondmis te gaan en ’s avonds laat drie kilo verse worst van de slager te verorberen aan de grote ovale eettafel… Inmiddels zijn wij als gezin niet meer kerkelijk. Maar de idiote ‘verse worst traditie’ is er nog steeds. Heerlijk!   

Donatie

Het is nu maandagochtend 16 december. Nog een volle week werken. Daarna twee weken terug schakelen. Ik sluit het jaar af met een nieuwe donatie. Ik schenk een geldbedrag aan Stichting Living Memories. Deze stichting legt het leven van kinderen tot 18 jaar die gaan overlijden vast op beeld. Zodat nabestaanden een waardevolle en blijvende herinnering hebben. Heel dankbaar zijn wij dat onze dochter haar ziekte heeft overleefd. Maar helaas hebben we van dichtbij meegemaakt dat sommige kinderen de strijd niet kunnen winnen. Kerst is een tijd van bezinning, reflectie en geloof. Heb jij al een goed voornemen voor 2020?

Ik wens jullie fijne en gezellige Kerstdagen en een gezond, gelukkig en betekenisvol 2020 toe!

Publicatiedatum: 16 december 2019

feestdagen-2020-living-memories