Blog 12: Arbeidsongeschikt. En dan?

De lusten en de lasten

Mijn startersregeling loopt ten einde deze maand. Ik ben ontzettend blij met mijn stap naar ondernemerschap. Dat betekent dat ik voor de volle 100% door ga met ondernemen en niet (lees: nooit!) meer terug wil in loondienst. De consequentie is dat ik vanaf 1 augustus niet meer ben verzekerd in geval van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Ik moet gaan nadenken over scenario’s waarbij ik niet meer in staat ben om te werken en inkomsten te genereren. Ai. Wat een rotgedachte. Begint nu het ondernemen dan echt? Niet alleen de lusten maar ook de lasten?

Verzekeringen

Begin dit jaar had ik al nagedacht over een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid verzekering. Deze heb ik toen ook afgesloten. Check. Een rechtsbijstand- en auto verzekering waren ook al geregeld. Check. Stiekem had ik ook al nagedacht over een pensioen voorziening. Hierop concreet nog geen actie ondernomen beken ik eerlijk. Die staat op de to-do lijst voor het komend jaar.

Stel ik word arbeidsongeschikt. En dan? Om eerlijk te zijn, vind ik het niet zo’n leuk onderwerp om over na te denken. Ik ben gezond, werk hard, ik sport en probeer bewust te eten. Maar dat is geen garantie dat ik niet ziek word. Of erger nog. Arbeidsongeschikt! En wat betekent het eigenlijk, ‘arbeidsongeschikt’? Als ik mijn benen verlies, kan ik waarschijnlijk mijn huidige beroep nog wel uit blijven oefenen. Maar stel dat ik een ernstige psychische aandoening krijg. Dan wordt het wel een stuk gecompliceerder om te blijven werken op mijn huidige niveau.

Gezondheid is niet vanzelfsprekend

In mijn huidige parttime interim corporate recruitment opdracht bij Siza, die ik naast mijn bureau recruitment activiteiten uitvoer, zie ik dagelijks dat gezond zijn niet vanzelfsprekend is. Bij Siza heeft een deel van de cliënten niet-aangeboren hersenletsel. Een enorm ingrijpende gebeurtenis voor de persoon die het meemaakt, maar ook voor hun naasten. Juist mijn naasten wil ik zo min mogelijk belasten mocht ik ziek of arbeidsongeschikt worden. Liever denk ik er niet over na. Maar een realist doet dit wel. Ik ben duidelijk een realist.

Dan een volgende vraag. Wanneer word je eigenlijk arbeidsongeschikt verklaard? Wie bepaalt dat? Welke maatstaven worden er gehanteerd? Kan ik terecht bij een reguliere verzekeraar of moet ik mij via het UWV laten verzekeren? Vragen, vragen en nog meer vragen.

Verzekering

In de afgelopen weken heb ik alle opties op een rij gezet. Voors en tegens afwegend, heb ik een beslissing gemaakt. Ik ben verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Check check, dubbelcheck. Nu maar hopen dat de verzekeringsinstantie nooit hoeft uit te keren!

Volgens mij kan ik nu écht gaan ondernemen!

Publicatiedatum: 08 juli 2019

abstract-bright-colorful-cover-268941